Vitamines

Alles wat je moet weten over vitamines

Het binnenkrijgen van voldoende vitamines blijkt voor de meeste Nederlanders lastig. Door ons drukke bestaan nemen weinig mensen de tijd voor het bereiden van voedzaam eten. De verleiding om een magnetronmaaltijd of eten bij een afhaalrestaurant te kopen is groot. Hierdoor krijgen veel Nederlanders onvoldoende vitamines en mineralen binnen, wat grote gevolgen heeft voor de volksgezondheid. Lees hieronder welke vitamines belangrijk zijn en hoe je ze binnenkrijgt.

Bij vitamines maken we onderscheid tussen water en vetoplosbare vitamines.

Water oplosbare vitamines

Water oplosbare vitamines zijn vloeibaar. Deze vitamines blijven maar voor een bepaalde tijd in het lichaam en zullen dus regelmatig ingenomen moeten worden. Alle vitamines B en C behoren tot de wateroplosbare vitamines. In het verleden dacht men dat er maar één soort vitamine B bestond, maar dat bleek na nader onderzoek niet waar te zijn. Vandaag de dag onderscheiden we vitamine B in B1, B2, B3, B5, B6, B11 en B12. Dergelijke vitamines krijg je voornamelijk binnen via dierlijke producten zoals melk, vlees, vis en eieren. Vitamine C wordt als antioxidant beschouwd die nodig is om de weerstand van het lichaam te verbeteren, voor de opname van ijzer en de vorming van bindweefsel. Vitamine C vind je bijvoorbeeld in groente, fruit en aardappelen. Met name aardbeien, bessen en tropisch fruit is rijk aan vitamine C.

groente in een mand

Vet oplosbare vitamines

Vitamines A, D, E en K vallen onder vet oplosbare vitamines, wat betekent dat ze zich alleen kunnen binden aan vet. In dit geval is het aan te raden om dergelijke vitamines altijd te combineren met vet uit dierlijke producten, oliën, noten of avocado’s.

Maar wat kunnen deze vitamines betekenen voor je lichaam?

  • Vitamine A: zorgt voor een betere weerstand en speelt een rol bij de groei, het gezichtsvermogen en de gezondheid van huid en tandvlees. Groente (met name wortel en zoete aardappel) en fruit bevatten veel vitamine A.
  • Vitamine D: zorgt voor sterke botten, tanden en bevordert de opname van calcium en fosfor. Daarnaast speelt vitamine D een belangrijke rol bij de weerstand van het lichaam. Je krijgt vitamine D binnen via zonlicht. Tijdens de winter (bij weinig zonlicht) is het slim om een vitamine D supplement in te nemen.
  • Vitamine E: deze vitamine is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en het onderhouden van de spier- en andere weefsels. Het is eveneens een antioxidant dat de weerstand van het lichaam verbetert. Vitamine E vind je met name in plantaardige producten zoals granen, noten, zaden, groenten en fruit.
  • Vitamine K: is belangrijk voor de bloedstolling en voor de botstofwisseling. Eveneens behoort vitamine E tot de vitamines die onder de noemer ‘antioxidant’ vallen. Je vindt vitamine K voornamelijk in bladgroenten, plantaardige oliën, fruit, zuivel en brood.