Intolerantie voor gluten

Een intolerantie voor gluten

Goede voeding is essentieel voor het onderhoud van je lichaam. Je lichaam heeft brandstof nodig om te functioneren. Het is belangrijk om belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines, ijzer en calcium binnen te krijgen. Ben je hier bewust mee bezig, maar voel je je zeer vermoeid en heb je steeds hevige buikpijn? Dan is er iets niet goed. Breng, voor de zekerheid, een bezoekje aan de huisarts.

Symptomen

Een opgezette buik en verstopping van de darmen geeft al snel aan dat je iets eet wat je lichaam niet kan verdragen. Eczeem, pijn in de gewrichten en duizeligheid zijn hier ook aan te linken. Als je intolerant bent voor gluten betekend het niet dat je gelijk last hebt van al deze genoemde symptomen. De ernst van deze symptomen verschilt van persoon tot persoon. Omdat een glutenintoleratie zich bij ieder persoon anders uit en soms misschien maar heel matig, zijn er veel mensen die het niet eens in de gaten hebben.

Gevolg

Als je een glutenallergie hebt en je eet toch de verkeerde dingen eet dan beschadig je je darmen. Een beschadigde darmwand heeft als gevolg dat het de juiste voedingsstoffen niet meer kan opnemen. Zonder de juiste voedingsstoffen raakt je lichaam verzwakt. Je lichaam mist namelijk de belangrijke stoffen zoals vitamines, ijzer en calcium. Tevens is het mogelijk dat mensen met een glutenintolerantie geen lactose kunnen verdragen. Het darmslijmvlies in de darmen is beschadigd waardoor het innemen van lactose ook een reactie kan geven. Het is aan te raden om naast gluten de inname van lactose te letten zodat je darmen de kans krijgen om te herstellen.

Diagnose van glutenintolerantie

Heb je veel last van een opgezette buik, buikpijn en/of voel je je erg vermoeid dan is de kans groot dat je een glutenintolerantie hebt. Na een bezoekje aan je huisarts kom je er snel achter. De huisarts kan een aantal testen aanraden om een goede diagnose vast te stellen. Op deze manier kom je achter de oorzaak van je symptomen en met veranderingen in je voeding ga je je snel weer beter voelen.

Eten zonder gluten

Ben je intolerant voor gluten dan is het belangrijk dat je goed op je eten let. Granen waar gluten inzitten vind je in veel producten als je de verpakking leest. Glutenvrije producten herken je aan het glutenvrije logo. Dan ben je er zeker van dat het product voor 100% vrij is van gluten. Door het vermijden van gluten krijgen je darmen weer te kans om te herstellen. Denk nu niet na een tijd dat je weer gluten kan eten. Zelfs het kleinste aantal gluten dat je binnenkrijgt zorgt weer voor beschadiging en ben je al snel weer terug bij af.