Gezond eetpatroon

Heb jij een gezond eetpatroon?

Wie graag een gezond en evenwichtig leven wilt hebben, weet hoe belangrijk het is om daarvoor goed te eten en veel te bewegen. Het hebben van een gezond dieet is daarvoor de basis. Een gezond dieet is uiteraard per persoon verschillend. Niet iedereen kan hetzelfde verdragen als de ander. In dit artikel gaan we in op de basis van een gezonde voeding.

Wat is er nodig voor een gezonde basisvoeding?

Een gezond eetpatroon vraagt om meer aandacht, dan alleen het inkopen van gezonde producten. Een ander aspect zit in de bereiding. Om gezond en lekker te kunnen eten, heb je ook de beste apparatuur nodig en snufje liefde van de kok. Daarbij is het belangrijk om routine te creëren in je dieet, zeker als je gezond wilt eten om af te vallen.

Ingrediënten: de Schijf van Vijf

De Schijf van Vijf is het basismodel van onze voeding, die bestaat uit vijf verschillende segmenten:

  1. Groente en fruit
  2. Smeer- en bereidingsvetten
  3. Vis, vlees, peulvruchten, noten, ei en zuivel
  4. Brood, graanproducten en aardappelen
  5. Dranken

Dit model dient als leidraad voor mensen die moeite hebben met gezond eten. Het model laat zien dat de sleutel tot een gezond eetpatroon, is het eten van veel groente en fruit. Denk hierbij dan aan circa 200-250 gram per dag. Wanneer je aan je dagelijkse hoeveelheid groente en fruit voldoet, verlaag je ook nog eens de kans op hart- en vaatziekten.

Vermijd het liefst het drinken van zoete dranken, zoals frisdrank en kant-en-klare sappen. Kies voor een glas water, kop thee of kop koffie. Voor jou wat saai? Voeg dan wat fruit aan je water toe voor de afwisseling.

Ben je dol op brood? Geen probleem, zolang jij kiest voor volkorenproducten. Volkoren zijn gezonder dan een boel bruinbroden. Dit is omdat niet alle bruinbroden perse gezond zijn, maar bruin gemaakt.

Stimuleer het eten van plantaardige producten. Rood vlees en bewerkt vlees het liefst zo min mogelijk. Probeer meer te variëren met vis, peulvruchten en noten. Dit is niet alleen gezonder voor jou, maar ook beter voor het milieu.