South Beach dieet

Het South Beach dieet

Meer koolhydraten eten, maar weinig vetten. Dat is een advies dat de Amerikaanse Hart Associatie ooit gaf aan mensen die wilden afvallen. Dat kunnen we ons nu nauwelijks voorstellen, want vrijwel elk dieet verbant het gebruik van koolhydraten en stuurt aan om koolhydraatarme gerechten. Zo ook de Amerikaanse cardioloog dr. Arthur Agatston. Hij ontwikkelde een dieet dat vandaag de dag nog altijd gebruikt wordt. Het South Beach is zowel een eiwitrijk als een koolhydraatarm dieet. Het dieet wordt door miljoenen mensen wereldwijd gevolgd en heeft meer gevolgen dan alleen het verliezen van gewicht.

Voordelen van het volgen van het South Beach dieet

Los van alleen het verliezen van lichaamsvet kun je door het South Beach dieet te volgen ook gezonder worden. Je cholesterol zal zakken, evenals je bloeddruk. Mensen lopen een verminderd risico op diabetes (suikerziekte) en mensen die suikerziekte hebben, zullen het een stuk minder ongemakkelijk ervaren.

De grondslag van het South Beach dieet is dan ook terug te voeren naar het insuline resistentie-syndroom. Dit onderzoek stond tijdens het ontwikkelen van het South Beach dieet centraal.

Drie fasen

Het South Beach dieet bestaat uit drie logische fasen. Deze fasen volgen elkaar direct op en door deze fasen goed te volgen kun je in enkele maanden goed afvallen.

Fase 1: Beginnen met het dieet

Dat het South Beach dieet een eiwitdieet is, blijkt vooral uit de start van het dieet. Je gaat namelijk voornamelijk vlees, vis, kip, kalkoen en schaaldieren eten. Ook eet je veel kaas, eieren, noten en olijfolie. Van deze producten is bekend dat ze boordevol eiwitten zitten. Je eet hierbij voldoende groenten.

Dat het South Beach dieet ook nog eens een koolhydraatarm dieet is, blijkt wel uit het feit dat in fase 1 producten als pasta, aardappelen, rijst en zelfs fruit niet zijn toegestaan. Deze eerste fase duurt zo’n 3 tot 6 kilo (Afhankelijk van je streefgewicht, natuurlijk). Je hongergevoel neemt af en je merkt dat je afgevallen bent. De strengste fase van het South Beach dieet is nu voorbij.

Fase 2: Normaal gaan eten

Nu is het tijd om weer wat normaler te gaan eten. De rest van je leven alleen maar eiwitten zou ook niet goed zijn. Er zijn namelijk wel degelijk koolhydraten die je lichaam nodig heeft. Die koolhydraten haal je uit producten als fruit en volkoren. Deze mogen in fase 2 weer worden toegevoegd aan je eetschema’s. De regel is dat je zoekt naar producten waarvan de waarde laag glycemisch is. Je verliest nu nog ongeveer 500 gram tot 1 kilo per week. Het streefgewicht zal via fase 2 bereikt worden.

Fase 3: Vasthouden

Zodra je doel bereikt is, kom je in fase 3. Fase 3 is eigenlijk de afrondende fase, maar wel eentje die de rest van je leven duurt. Je blijft het gewicht vasthouden. In je achterhoofd kleven de regels van het South Beach dieet nog ergens bij alles wat je eet. Je wisselt eiwitrijke producten af met koolhydraten (maar wel gezonde koolhydraten) en zorgt ervoor dat je gewicht blijft wat het was. Bij een terugval weet je dan ook precies wat je moet doen en pak je weer heel even de strenge eerste fase van dit dieet op. Zolang als nodig is om het streefgewicht weer te behouden.

Meer weten?

Denk je dat het South Beach dieet iets voor jou kan zijn? Dr. Agatston schreef meerdere boeken over zijn bevindingen. Je kunt deze boeken makkelijk lezen en de theorie eigen maken. Zo weet je precies wat het dieet behelst en of het iets voor jou kan zijn. Wanneer je dan serieus van plan bent om het dieet te gaan volgen, kun je ook nog de vele receptenboeken raadplegen die door dr. Agatston geschreven zijn. Met deze recepten komt je streefgewicht wel heel makkelijk dichterbij.