Hypnotherapie als oplossing voor Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)?

Hypnotherapie als oplossing voor Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)?

hypnoPrikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een veelvoorkomende stoornis van het spijsverteringsstelsel. De darmstoornis, ook wel bekend als ‘Irritable Bowel Syndrome’, brengt vervelende klachten met zich mee zoals buikpijn en problemen met de stoelgang. Het leven met deze stoornis is vervelend én pijnlijk. Heb jij last van PDS en op zoek naar een oplossing? Denk dan eens aan hypnotherapie. In dit artikel vertellen we je meer over deze effectieve behandelwijze.

Wat is hypnotherapie?
Hypnose is een techniek die vaak wordt gebruikt om fysieke en mentale gezondheidsproblemen op te lossen. Wie in hypnose is, verkeert in een staat van verhoogde concentratie. De ‘trance’ waar je op dat moment in zit, komt niet alleen voor tijdens een therapiesessie maar ook in het dagelijks leven. Het kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer je een film kijkt of een boek leest. Hypnotherapie is één van de oudste vormen van psychotherapie. Tijdens de hypnotherapie wordt de ‘trance’ bewust opgeroepen zodat je jezelf kunt concentreren op je lichaam. Je raakt in een ontspannen maar ook bewuste toestand. Hierdoor ben je nog steeds in staat om alles om je heen te horen en dus te volgen.

Waarom hypnotherapie als oplossing voor PDS?

Hypnotherapie is een medisch vak dat gericht is op het veranderen van fysiologische processen. Het wordt onder andere gebruikt voor het bestrijden van pijn en het verminderen van de lichamelijke klachten, die worden veroorzaakt door stress. Hypnotherapie wekt gedachtenbeelden op die specifieke reacties in je lichaam kunnen bewerkstellen. Met behulp van hypnose, kunnen ook de fysiologische processen van de darmen beïnvloedt worden. De darmen kunnen gestimuleerd worden om op een goede manier te werken. Kortom, met hypnotherapie kan een specifieke en directe invloed uitgeoefend worden op het lichaam. Uit onderzoek is gebleken dat de behandeling uitermate geschikt is voor mensen die last hebben van PDS.

Doelen van de behandeling

De hypnotherapiebehandeling bij PDS is gericht op het natuurlijk herstellen van het aangedane darmgebied. Dit zodat de klachten verminderen en een ongestoorde stoelgang weer vanzelfsprekend wordt. Benieuwd hoe een hypnotherapie (gericht op PDS) eruit ziet? De behandeling richt zich op de volgende gebieden:
1. Lichaam

De behandeling richt zich op het ontspannen van het lichaam en het verminderen van pijn en kramp.

  1. Mentaal
    Ook de mentale toestand krijgt de nodige aandacht. Zaken zoals het verhogen van het zelfvertrouwen en beheersen van klachten en stress worden behandeld.

3. Emotioneel

PDS is een zware last op de schouders. Vandaar dat de behandeling ook gericht is op angst- en pijnreductie en het veranderen van een passieve naar actieve houding. Het doel hierbij is om een positieve toekomstverwachting en motivatie te creëren.

  1. Gedrag
    Het laatste onderdeel dat tijdens de hypnotherapie de aandacht krijgt, is het gedrag. Hieronder vallen onder anderen het realiseren van de gezondheidsdoelen, het stimuleren van thuisoefeningen en het afbakenen van de eigen grenzen.

Heb jij last van PDS en op zoek naar een oplossing? Dan is het zeker de moeite waard om hypnotherapie uit te proberen!

 

0 reacties op “Hypnotherapie als oplossing voor Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)?Voeg die van jou toe →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *