Kook jij al met eigen kruiden? Verse kruiden in de supermarkt zijn duur, dus alleen dit is al een goede reden om te beginnen met het verbouwen van je eigen kruiden. Naast het feit dat je hierdoor een stuk meer geld overhoudt, is het zelf kweken en gebruiken van kruiden ook nog eens een stuk lekkerder dan de potjesvariant, en heel leuk om te doen.
Start klein, en breid uit
Om te beginnen kun je een paar potjes met kruidenplantjes binnen op de vensterbank zetten, zodat ze lekker in het licht staan. Dit staat ook nog eens leuk als decoratie. Kweek bijvoorbeeld tijm, peterselie, basilicum of salie. Heb je de smaak te pakken, dan kun je je kruidentuintje natuurlijk verder uitbreiden achter het huis. Je kunt ze eerst in een pot zetten, en als ze groot worden kunnen ze verplaatst worden naar een plek met vochtige aarde, zodat ze goed door kunnen groeien.
Koken met je eigen kruiden
Er zijn enkele dingen om op te letten bij het koken met je eigen, verse kruiden. Zo kun je kiezen om de blaadjes of steeltjes fijn te hakken of te knippen, maar bij kruiden zoals tijm en basilicum kun je ook hele blaadjes gebruiken.
Verder is het van belang dat je niet te veel kruiden toevoegt. Te veel kruiden in een gerecht zijn al snel overheersend, dus gebruik slechts enkele blaadjes als een goede smaakmaker. Hierbij kun je gebruikmaken van de regel dat ΒΌ theelepel kruidenpoeder gelijk staat aan 1 theelepel gedroogde kruiden, wat weer gelijk staat aan 3 theelepels verse kruiden.
Een ander belangrijk punt is het moment waarop je de kruiden toevoegt. De tijd die kruiden nodig hebben om hun smaak af te geven aan het gerecht is hierbij van groot belang. Kruiden met harde blaadjes, bijvoorbeeld laurier, tijm, rozemarijn en salie, moeten een tijdje meegekookt worden om hun smaak te kunnen afgeven. Voeg deze dus aan het begin van de bereiding al toe. Kruiden met zachtere blaadjes, bijvoorbeeld basilicum, dille, koriander en peterselie geven al heel snel smaak af. Voeg deze dus aan het eind van de bereiding toe, of pas bij het opdienen.