Kurkuma

Kurkuma bij PDS

Veel mensen hebben last van het prikkelbare darm syndroom. De schattingen lopen uiteen van 5 tot 20% van de westerse bevolking. Dat betekend dat er in Nederland alleen al tussen de 1 en 3,5 miljoen mensen met PDS zijn. Bij vrouwen komt PDS 2 maal zo vaak voor als bij mannen.

De diagnose PDS krijg je als er bij onderzoeken geen zichtbare afwijkingen worden gevonden terwijl de buikklachten niet verdwijnen.

Het is niet helemaal duidelijk wat de klachten dan wel veroorzaakt. Duidelijk is dat voeding de klachten kan triggeren of verergeren. Ook heeft bijvoorbeeld stress invloed op de klachten.

Indien je PDS hebt dan zijn er veel dingen welke je beter kunt vermijden. Welke dingen dit zijn is voor iedereen weer anders. Sommige mensen hebben baat bij vezelrijke voeding terwijl dit bij andere juist de klachten erger maakt. Andere triggers kunnen bijvoorbeeld pittig eten, koffie of chocolade zijn.

Voor veel mensen met PDS is het een kwestie van uitproberen waar men wel of niet tegen kan.

Bij PDS zijn het vooral de dingen die je niet moet nemen wat verlichting geeft. Toch zijn er een aantal supplementen welke bij veel mensen verbetering geven. Eรฉn van deze supplementen is kurkuma. En het gaat daarbij eigenlijk om de werkzame stof in kurkuma: curcumine.

Wat is kurkuma?

Kurkuma is familie van de gember plant. Kurkuma wordt ook wel geelwortel genoemd en is ook wel bekend als รฉรฉn van de kruiden waaruit kerriepoeder bestaat. Kurkuma geeft kerrie haar gele kleur.

Kurkuma wordt al duizenden jaren in de Ayurveda als medicijn gebruikt en blijkt nu dus ook baat te hebben bij PDS.

De werkzame stof van kurkuma is curcumine. In kurkuma zit slechts 3% curcumine. Om deze reden wordt vooral gebruik gemaakt van curcumine supplementen. Hierin is de concentratie curcumine hoog zodat men met รฉรฉn tabletje kan profiteren van de gezondheidsvoordelen van curcumine.

Een ander issue van kurkuma is de opneembaarheid. De werkzame stof van kurkuma (curcumine) wordt alleen onder bepaalde omstandigheden goed opgenomen. Door kurkuma in vet op te lossen of door het te nemen in combinatie met peperine (peper) wordt het goed door het lichaam opgenomen. Indien je gebruik maakt van curcumine supplementen dan is hier meestal een stof aan toegevoegd welke er voor zorgt dat de curcumine goed wordt opgenomen.

Curcumine helpt bij PDS

Uit onderzoeken blijkt curcumine te helpen bij PDS. Bij een onderzoek onder 500 mensen met PDS bleek bij het grootste deel van de deelnemers de klachten te verminderen na 8 weken lang kurkuma extract te hebben geslikt (bron). Ook bleek men minder pijn te ervaren.

In een andere studie zorgt kurkuma extract voor een vermindering van laaggradige ontstekingen. Het staat niet helemaal vast in hoeverre er een verband is tussen laaggradige ontstekingen en PDS is (bron) maar er is wel een relatie aangetoond tussen laaggradige ontstekingen en het type PDS.

Andere gezondheidsvoordelen van kurkuma

Als je PDS hebt dan is een curcumine supplement het proberen waard. Het geeft niet bij iedereen verlichting van de klachten maar bij een hoop mensen helpt het wel. Curcumine is in ieder geval goed voor de gezondheid. Hieronder zullen we in het kort de verschillende gezondheidsvoordelen van kurkuma uiteen zetten.

Ontstekingsremmend

Zoals hierboven al aangehaald helpt curcumine tegen laaggradige ontstekingen. Met ons westerse eet- en leefpatroon hebben de meeste mensen last van chronische laaggradige ontstekingen. Deze ontstekingen hebben weliswaar een functie (het bestrijden van bacteriรซn bijvoorbeeld) maar ze zijn wel een teken dat er iets aan de hand is in het lichaam.

Deze chronische ontstekingen verhogen het risico op ziekten zoals hart- en vaatziekten, insulineresistentie en kanker.

Curcumine heeft een ontstekingsremmende werking bij chronische en laaggradige ontstekingen.

Verlaagd LDL cholesterol

LDL cholesterol staat ook wel bekend als het slechte cholesterol terwijl HDL cholesterol bekend staat als het goed cholesterol, dit omdat HDL cholesterol in staat is om het LDL cholesterol op te ruimen.

Een verhoogd LDL cholesterol is in die zin alarmerend dat het risico op hart- en vaatziekten hoger is. Curcumine supplementen zorgen er voor dat het LDL cholesterol daalt.

Curcumine en diabetes type 2

Curcumine kan diabetes type 2 voorkomen maar heeft ook zijn nut bij mensen welke diabetes type 2 hebben.

Aan diabetes type 2 gaat prediabetes vooraf. Dit is een fase waarin het lichaam minder gevoelig is voor insuline. Het resultaat hiervan is dat de bloedsuikers al hoger zijn dan wat als gezond wordt beschouwd, echter nog niet zo hoog om te kunnen spreken over diabetes type 2.

Uit onderzoeken blijkt dat mensen welke de diagnose prediabetes hebben gehad dat curcumine kan voorkomen dat prediabetes over gaat in diabetes type 2. Dit dankzij bloedsuiker verlagende werking van curcumine.

Door deze bloedglucose verlagende werking hebben mensen met diabetes type 2 ook baat bij curcumine. Het helpt om de bloedglucose laag te houden waardoor men minder snel last zal krijgen van complicaties.

Curcumine is een antioxidant

Curcumine dankt haar werking voornamelijk aan het feit dat het een sterke antioxidant is. Zoals algemeen bekend beschermen antioxidanten het lichaam tegen schadelijke vrije radicalen.

Curcumine is een zeer krachtig antioxidant en neutraliseert de werking van vrije radicalen. Daarnaast verhoogt curcumine de activiteit van lichaamseigen antioxidantenzymen waardoor het op twee fronten vrije radicalen aanpakt.