Mogelijke oorzaken PDS

Mogelijke oorzaken PDS

Mogelijk oorzaken van PDS

De oorzaak van je prikkelbare darm is niet altijd makkelijk aan te wijzen. Vaak is het een combinatie van verschillende factoren. Hieronder vindt je een aantal mogelijk oorzaken. Het is belangrijk dit goed door te nemen omdat de oorzaak het begin van het herstel is. Als je niet weet waarom je last hebt, weet je ook niet wat je er aan kan doen.

Voedsel / drank allergieën

Veel mensen zijn allergisch voor bepaalde soorten voedsel. Vaak zonder dat ze dit zelf door hebben. Het is belangrijk om je te laten testen op voedsel allergieën. Ook alcohol en tabak is zeer slecht voor je darmen! Ook sportdrankjes moet je mee oppassen. Om je darmen rust te geven kan je het best water drinken.

Bacteriële infectie

Verkeerde bacteriën in je lichaam kunnen zorgen voor een infectie en zelfs een ontstoken darm.  Onderzoekers vermoeden dat dit kan leiden tot een Prikkelbare darm.

Verstoorde darmflora

De balans in je darmen wordt bepaald door goede en slechte bacteriën  Beide bacteriën heb je nodig. Wanneer je bijvoorbeeld een antibiotica kuur hebt gehad of veel rookt dan sterven de goede bacteriën langzaam af. Dit zorgt voor een verstoorde balans in je darmen. Dit kan je oplossen door met supplementen goede bacteriën aan je darmflora toe te voegen.

Candida infectie

Candida is een schimmelinfectie die een grote boosdoener is voor je darmen. Als je darmen niet goed werken kan voedsel zich in je darm nestelen, rotten en de darmwand aantasten. Gelukkig is candida relatief goed te behandelen.

Voedselvergiftiging

Verkeerde stoffen in je voedsel en drinken kunnen ook zorgen voor een verkeerde balans in je darmen. Je darmen zullen vergiftigd raken door het voedsel en dit kan ook weer leiden tot een infectie.

Darmontsteking

Onder andere overmatig alcohol gebruik, verkeerde medicijnen en verkeerde voeding kan leiden tot een ontstoken darm. Dit is vaak een van de grootste oorzaken van pijn in de darm en staat in direct verband met het

Zenuwproblemen

Er is momenteel veel onderzoek gaande naar het verband tussen prikkels in je hersenen en prikkels in je darm. Het is zeer goed mogelijk dat een verminderde werking van het zenuwstelsel zorgt voor onregelmatige prikkels die invloed hebben op het maag- en darmstelsel.

Genetisch

Sommige mensen hebben familieleden die darmproblemen hebben gehad. Het is altijd belangrijk om dit te onderzoeken. Als je naar het ziekenhuis gaat wordt er ook nadrukkelijk gevraagd naar darmproblemen in je familie. Het kan namelijk zo zijn dat dit ook in jouw genen zit.

Darmspasmen

De term spastische darm is er niet voor niks. Als je last hebt van een spastiche darm of colan dan merk dat doordat je darm af en toe samenknijpt en onregelmatige spastische beweging kent. Dit kan zorgen voor een trillende darm en kramp in het gebied rond je buik.

Stress, nervositeit en angst

De bovenstaande factoren hebben allemaal een slechte invloed op je darmen. Misschien ken je het wel. Vlak voor een examen krijg je opeens drank om naar de W.C. te gaan. Mensen die van nature nerveus of angstig zijn hebben waarschijnlijk hierdoor een grotere kans op het Prikkelbare darm syndroom. Veel mensen die stress op hun werken hebben hebben ook een verhoogde kans. Vroeger was PDs vooral een aandoening die bij mensen met een stressvol bestaan voorkwam. Men dacht zelfs dat het de grootste oorzaak was. Stress kan echter niet de oorzaak zijn maar kan het wel aanwakkeren.