Acupunctuur

PDS en acupunctuur

Als je last hebt van het prikkelbare darmsyndroom (PDS) dan kun je overwegen om eens acupunctuur behandeling te ondergaan om je klachten op deze manier te laten behandelen. PDS is een verzameling van symptomen waaronder: chronische buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid en lastige stoelgang. Vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen en PDS is een van de meest voorkomende functionele maag-aandoening die huisartsen tegenkomen in hun praktijk.

Wat de oorzaak precies is, is nog steeds onduidelijk. Maar de symptomen worden onder andere veroorzaakt door stress en door verkeerd, vooral vet eten. Daarom valt er veel te winnen om eens langs te gaan bij een acupuncturist. Hier vind je een acupuncturist bij jou in de buurt. Aangezien zij je op een goede manier kunnen behandelen. Vaak kun je binnen ongeveer 4 weken en rond de 8 behandelingen al een verbetering zien en minder last ervaren. Zeker als je dit weet te combineren met andere aanpassingen in je dieet en je levensstijl om zodoende de verschillende symptomen te bestrijden.

De behandeling van het prikkelbare darmsyndroom in de Traditionele Chinese Geneeskunde

Traditionele Chinese Geneeskunde gebruikt met acupunctuur bepaalde acupunctuurpunten langs de meridianen van de maag en dikke darm om daar vocht en warmte vanuit het systeem te laten verwijderen. De meeste acupunctuurpunten liggen langs de zijkant van je benen en armen. Verder helpt acupunctuur om het immuunsysteem van je lichaam versterken, terwijl het ook helpt om stress te verminderen.

Waar je verder rekening mee moet houden na de acupunctuur sessie is:

  • Niet te veel ongezond voedsel eten (vooral vet),
  • Overwerk en stressvolle situaties,
  • Te veel zorgen te maken,
  • Vermoeidheid (genoeg slapen helpt)
  • Piekeren
  • Genoeg bewegen (zo ga je ook stress tegen)

Zodoende kun je er zelf voor zorgen dat je PDS klachten afnemen. En hou er rekeningen mee dat je regelmatig eet en genoeg water blijft drinken. Mocht je op voorhand denken, die naalden zie ik niet zitten. In praktijk valt dit allemaal heel erg mee en hier hoef je dan ook niet bang voor te zien.