PDS informatie

PDS informatie

Wat is PDS?

PDS staat voor het prikkelbare darm syndroom. In het engels wordt het IBS genoemd, wat weer staat voor irritable bowel syndrom. Letterlijk betekent dit syndroom van de geïrriteerde darm. Het syndroom wordt ook wel spastische colon of spastische darm genoemd. Veel mensen met PDs voelen zich niet serieus genomen omdat het niet wordt erkent als een officiële ziekte door de medische wereld. Hoewel het geen officiële ziekte mag zijn kan je er behoorlijk ziek van worden. Het is namelijk een chronische aandoening wat je leven dus elke dag kan beïnvloeden. Lees meer over wat PDS nou eigenlijk is.

Historie

Het prikkelbare syndroom heeft pas in de jaren 50 enige aandacht gekregen en benoemt. Vroeger dachten mensen vooral dat het tussen de oren zat bij mensen die er last van hebben. Het was waarschijnlijk een psychologisch iets waar mensen last van hadden omdat ze te veel stress hadden. Dat voeding een veel grotere factor is werd pas later ontdekt.

Onderzoek naar PDS.

Omdat het Prikkelbare darm syndroom nog altijd niet wordt erkend als officiële ziekte wordt er in Nederland weinig onderzoek naar gedaan. In Nederland wordt vaak de diagnose PDS gesteld als de arts niks kan vinden in de diverse maag en darm onderzoeken die er zijn. Het is een verzamelnaam voor verschillende darm aandoeningen geworden. Gelukkig wordt er in het buitenland wel steeds meer onderzoek gedaan en is veel van deze informatie op internet te vinden.

Mogelijke oorzaken PDS.

Er zijn veel mogelijke oorzaken voor PDS maar artsen weten nog altijd niet waardoor het echt veroorzaakt wordt. Het is wel belangrijk om te weten wat de mogelijke oorzaken zijn zodat je niet de fouten maakt terwijl je al last hebt!

Wat zijn de symptomen van PDS?

Zoals eerder gezegd is PDS een verzamelnaam voor heel veel verschillende symptomen op het gebied van maag en darm klachten. Ook andere gebieden kunnen pijn doen doordat je darmen niet goed werken. Vindt hier een overzicht van alle mogelijke oorzaken.

Laat je onderzoeken om de diagnose te stellen.

Het is verstandig om je te laten onderzoeken als je last denk te hebben van een prikkelbare darm. Ook al zal de arts je waarschijnlijk niet genezen. Dit moet je doen om uit te sluiten dat je een andere ernstige ziekte hebt.

Hoe wordt de prikkelbare darm behandeld?

Eigenlijk wordt de prikkelbare darm niet behandeld door medisch Nederland. Veel mensen worden door de arts naar huis gestuurd met een zakje vezels die je moet innemen of een paar pillen om je diarree tegen te gaan Let goed op! Deze medicijnen kunnen je op lange termijn niet helpen maar zelfs nog zieker maken. JE darm is in een slechte conditie en dat kan je niet verhelpen met een paar pilletjes. Gelukkig zijn er wel veel dingen die kan toepassen om de symptomen van PDS zoveel mogelijk te beperken.

Wat kan je doen tegen PDS?!

Er zijn veel dingen die je kan doen tegen PDS. Je kan beginnen er voor zorgen dat je geen voedsel meer binnenkrijgt dat slechts voor je darmen is. Voorbeelden zijn patat, rauw vlees en bood met veel granen. Dit zijn voorbeelden van voedsel dat moeilijk te verteren is. JE meot je darmen ssparen en daarom beginnen met het volgen van een maag- en darmsparend dieet. Omdat je niet alle nodige stooffen binnenkorijgt door dit strenge dieet is het nodig om supplementen toe te voegen aan je dieet. Vitaminen bijvoobreeld. Maar ook probiotica om de balans in je darmen te herstellen. Ook is het verstandig voldoende te bewegen.