Recept met weinig koolhydraten

Recepten zonder koolhydraten

Wanneer je kijkt naar koolhydraatarme recepten, gaan veel mensen er standaard vanuit dat je helemaal geen koolhydraten meer mag eten. Zij interpreteren het woord “koolhydraatarm” verkeerd. Het betekent namelijk heel iets anders dan koolhydraatloos.

Koolhydraatloze recepten zijn er wel, maar worden veel minder vaak bedoeld dan koolhydraatarme recepten. In dit artikel nemen we de tijd om dit verder uit te leggen.

 

Koolhydraten

Om het verschil tussen koolhydraatarm en koolhydraatloos eten en drinken te begrijpen, is het handig om te snappen wat koolhydraten precies zijn. Koolhydraten zijn voedingsstoffen. Het voordeel van koolhydraten is dat ze energie leveren. Van die energie kun jij dingen doen. Je lichaam kan zich fysiek meer inspannen, maar ook mentaal leveren koolhydraten je de benodigde energie.

Naast koolhydraten eet je ook eiwitten en vetten. Samen vormen deze de energiemassa en worden ze vaak aangeduid als calorieën.

 

Overconsumptie van koolhydraten

Helaas worden koolhydraten vaak toegevoegd aan voeding. Veel smaakmakers, waaronder suiker, zijn rijk aan koolhydraten. Daar is op zich niets mis mee, maar wel als je er teveel van binnenkrijgt op een onnatuurlijke manier. Je snapt waarschijnlijk zelf wel dat ongezonde producten vaak koolhydraatrijk zijn. Denk aan gebakjes, koek en snoepgoed. Maar ook producten uit de frituur en kant-en-klare zakken en pakken (op te warmen in de magnetron of in de koekenpan) zijn vaak rijk aan koolhydraten. Doordat je zoveel koolhydraten binnenkrijgt, krijgt je lichaam een overdaad aan energie waar het niets mee kan. Je lichaam is dan geneigd om die energie op te slaan als reserve. Heel veel reserve resulteert in vetmassa. Je wordt dus dikker doordat je teveel van deze koolhydraten eet.

 

Koolhydraatarm dieet

Een oplossing is een koolhydraatarme levensstijl, oftewel een levensstijl waarbij je het eten van koolhydraten beperkt. Hier helpen koolhydraatarme recepten bij. Ze geven richting aan de wijze waarop je moet koken en eten en drinken en helpen je dus om je gewicht en gezondheid weer op peil te krijgen. Een koolhydraatarm dieet is in vele theorieën duidelijk en uitgebreid besproken. Het blijkt een van de meest geliefde manieren van afvallen, omdat het relatief simpel is en veel zoden aan de dijk zet. Het is niet zo dat je helemaal geen koolhydraten meer eet. Want dat zou ongezond zijn. Desondanks wordt er wel vaak gesproken van recepten zonder koolhydraten. Maar in de praktijk zitten er gewoon relatief weinig koolhydraten in. De wijze hoe streng je een dieet volgt, bepaalt ook hoeveel gram koolhydraten er zijn toegestaan.

 

Koolhydraatloos dieet

Mensen die ervoor kiezen om helemaal geen koolhydraten te eten hebben daar vaak een andere reden voor dan dat ze willen afvallen. Het zijn vaak mensen die sporten en spiermassa willen kweken. Droogtrainen betekent dat je geen grammetje vet meer aan je lijft hebt en deze mensen kiezen nog wel eens voor een koolhydraatloos dieet. Gezond hoeft dat zeker niet te zijn, want de Schijf van 5 schrijft ook gewoon koolhydraten voor. Je energie moet in balans blijven en dat kan alleen als je zowel koolhydraten, eiwitten als vetten eet. Je kunt iets niet volledig uitbannen. Een koolhydraatloos dieet vind je dan ook niet zo snel, omdat in de meeste producten altijd wel iets van koolhydraten zitten.

 

Begin met koolhydraatarm leven

Wil jij ook profiteren van de gezondheidsvoordelen van een koolhydraatarm dieet? Ga dan vandaag nog beginnen met koolhydraatarm leven. Bereid recepten die weinig tot geen koolhydraten bevatten, bijvoorbeeld van de website www.receptenzonderkoolhydraten.nl. Je zal zien dat je op die manier in korte tijd je gewicht weer in de hand houdt, maar los daarvan ook een stuk lekkerder in je vel komt te zitten. Je krijgt energie uit eiwitten, vetten én koolhydraten en zal daar zowel fysiek als mentaal flink van profiteren.