Supplementen tips

Supplementen tips

Welke supplementen kun je inzetten tegen PDS:

Hieronder vindt u een overzicht van supplementen die je kunnen helpen tegen PDS en een aanvulling zijn op je dieet.

Waarom supplementen nemen?

Als je last hebt van een Prikkelbare darm zijn er verschillende supplementen die je kunnen helpen om je darmen weer kracht te geven. Als je een dieet volgt zijn sommige supplementen handig om de stoffen te vervangen die je in je dieet mist.

Probiotica

Probiotica bevat de goede bacterien die helpen om de balans in je darmen te herstellen. In je darmen bevinden zich goede en slechte bacterien. Bij een goede balans heb je nergens last van. Veel mensen met PDS hebben echter een verstoorde darmflora en een tekort aan goede bacterien. Probiotica zit ook in bijvoorbeeld Yakult. Voor mensen met PDS is het echter handiger om Probiotica in poeder vorm te nemen. Het is bewezen dat een combinatie van Pre- en Probiotica een positief effect heeft bij mensen met een prikkelbare darm.

Hoe innemen: Met water, werkt het best op een lege maag.

Wanneer innemen: Aanbevolen is 2 keer per dag, dosis hangt van klachten af.

Prebiotica

Voor je Probiotica inneemt is het verstand om Prebiotica te nemen. Dit is de voeding voor de goede bacterien die je binnenkrijgt en verkrijgbaar in poeder vorm.

Hoe innemen: Met water, werkt het best op een lege maag.

Wanneer innemen: Voor het nemen van probitioca.

Enzymen

Veel mensen met PDS kunnen moeilijk hun eten verteren. Vooral vet eten wordt moeilijk verteerd.  Dit komt door een tekort aan verteringsenzymen. Deze stoffen worden normaal door je lichaam aangemaakt maar bij een prikkelbare darm vaak niet waardoor je spijsvertering minder goed werkt. Belangrijk is om goed verteerbaar voedsel te eten en regelmatig te bewegen zodat je spijsvertering op gang komt. Enzymen tabletten kunnen je helpen om je voedsel beter te verteren.

Hoe innemen: Met water, voor het eten.

Wanneer innemen: Voor een grote maaltijd of bij moeilijk verteerbaar voedsel.

Glutamine

Een kappote darmwand is vaak één van de dingen waar mensen met PDS last van hebben. Het kan zelfs zo zijn dat je kleine gaatjes in je darmand hebt. Er is dan sprake van een zogenaamde ‘lekkende’ darm. De oorzaak hiervan kan een irratie in je darmvlies zijn of een ontsteking. Glutamine kan je helpen om je darmvlies weer aan te maken. Glumine is een voedingsstof die je helpt om je darmwand te herstellen.

Hoe innemen: Met water op een lege maag.

Wanneer innemen: 2 keer per dag.

Vitaminen en mineralen

Vitaminen en mineralen kunnen de stoffen toevoegend je mist in je dieet.

Hoe innemen: Door je eten heen.

Wanneer innemen: 2 keer per dag.

Candida Clear

Als je denkt dat je last hebt van candida moet je zeker candida clear gebruiken. Cindida is een schimmelinfectie in je darmen. Candida clear kan je helpen het evenwicht in je darmen te herstellen en de schimmel aan te pakken.

Hoe innemen: Met water.

Wanneer innemen: 1 x per dag voor het slapen gaan.