Shake dieet

Twee populaire diëten: glutenvrij en shakedieet

Er zijn een ontelbaar aantal diëten waar je uit kunt kiezen. Twee diëten die door de jaren heen populair zijn gebleven zijn het glutenvrij dieet en het shakedieet.


Glutenvrij dieet

Het glutenvrije dieet is erop gericht om alle producten met gluten te vermijden. Gluten is een eiwit dat zich bevind in tarwe, rogge, gerst, rijst, mais en haver. Van deze grondstoffen worden veel producten gemaakt die in het Nederlandse eetpatroon aanwezig zijn. Producten die van de grondstoffen gemaakt worden bevatten eveneens gluten. Al deze producten worden vermeden tijdens het glutenvrije dieet. Een voorbeeld hiervan is brood. Brood bevat gluten waardoor het een product is die niet gegeten kan worden tijdens het glutenvrije dieet. Er zijn mensen die geen gluten kunnen eten. Een beschadiging van de darmvlokken van de dunne darm kan optreden als gluten gegeten worden door mensen met coeliakie. Een dieet zonder gluten kan de darmen herstellen waardoor deze mensen geen klachten hebben. Als er gluten gegeten worden kan er weer een beschadiging optreden waardoor de klachten kunnen wederkeren.

 

Shake dieet

Een shake dieet bestaat voornamelijk uit shakes maar dit is niet het enige. De maaltijden worden bij een shake dieet omgeruild door shakes. Dit zijn niet alle maaltijden maar een paar per dag. Hoeveel maaltijden vervangen worden verschilt per dieet en hangt ook af van de wensen van de persoon die het dieet volgt. Een shake bestaat uit een mengsel van shakepoeder en melk of water. De verdeling van voedingsstoffen is precies goed bij de shakes. Op de pot staat precies vermeld wat er in een shake gemengd wordt. Doorgaans bestaan de shakes vooral uit eiwitten maar andere voedingsstoffen zijn ook aanwezig. Doordat je niet veel voedingsstoffen binnenkrijgt is het niet slim om het voor een lange tijd te volgen. Een shake dieet waarbij een maaltijd per dag vervangen wordt door een shake kan voor een langere tijd gevolgd worden. Het ligt hierdoor met name aan het aantal shakes per dag hoelang het shake dieet gevolgd kan worden. Een shake dieet wordt vaak gebruikt als manier om af te vallen met shakes.