Vitamines voor sporters

Vitamine advies voor sporters

Er wordt jaarlijks veel geld uitgegeven aan vitaminepillen. In het verleden kon je deze pillen alleen kopen bij de apotheek. Tegenwoordig zijn ze ook in supermarkten, warenhuizen en sportscholen te verkrijgen. Ook het aantal fabrikanten dat de middelen produceert neemt nog steeds toe. Een beter gezondheid of humeur slaan blijkbaar goed aan bij mensen, maar de vraag is of de inhoud van deze potjes de beloften wel waar kan maken.

Gezond eten en genoeg vitamines binnenkrijgen is voor iedereen belangrijk. Maar als je intensief zijn ze helemaal onmisbaar. Sporters met een vitaminetekort presteren aanzienlijk minder goed dan sporters die wel genoeg vitamines binnenkrijgen.

Sporters verbranden meer energie dan mensen die lichamelijk minder actief zijn. Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor sporters. Om koolhydraten om te zetten in energie zijn van vitaminen van groot belang. Hoe meer energie er verbrand wordt, hoe meer vitaminen er nodig zijn.

Een tekort aan vitamine beïnvloedt het prestatievermogen negatief. Intensieve sporters die maar een derde van de aanbevolen hoeveelheid binnenkregen, ondervonden nadelige gevolgen. Toen deze via supplementen sporters wél de voldoende vitamines binnenkregen, verdwenen de problemen.

Voor sporters kan het dus een optie zijn om supplementen te nemen, als hun normale voedingspatroon niet genoeg vitamines levert. Extra inname van vitaminen heeft alleen zin bij een tekort. Dus ga eerst na of je wel een tekort hebt door je dagelijkse voeding op te schrijven en besluit dan pas of je supplementen gaat nemen.

Vitaminesupplementen zijn tegenwoordig in veel winkels verkrijgbaar. Toch is het wel belangrijk om op te letten, want niet alle supplementen zijn van dezelfde kwaliteit. Een webshop die zich heeft gespecialiseerd in allerlei soorten voedingssupplementen is Topvitamins. Zij garanderen een goede kwaliteit en hebben veel keus in hun assortiment, zoals een groot aantal Vitamine D supplementen. In de wintermaanden een veel besteld product in Nederland.