Waarom voeding de sleutel is tot PDS behandeling

Waarom voeding de sleutel is tot PDS behandeling

Het prikkelbare darm syndroom is een syndroom dat gekenmerkt wordt door buikpijn, misselijkheid en diarree. Dit komt allemaal door onrust in de darmen. Nog altijd is het niet geheel duidelijk waar de oorzaak ligt, maar duidelijke aanwijzingen zijn er inmiddels gelukkig wel.

 

Inmiddels weten we dat onder meer de levensstijl, het dieet en ook genetische factoren een invloed hebben op het ontstaan. De symptomen kunnen redelijk effectief aangepakt worden met behulp van medicijnen, maar ook een aanpassing van de levensstijl en het voedingspatroon is belangrijk om PDS goed te behandelen.

 

Sterker nog, zonder het juiste PDS dieet kan behandeling via andere wegen zelfs zinloos zijn.

 

Waarom de voeding zo belangrijk is

De darmen zijn in principe de poortwachter voor voeding die naar de rest van het lichaam gestuurd moet worden. De darmen verteren het eten en halen hieruit stoffen die belangrijk zijn voor de energievoorziening en andere processen binnen het lichaam.

 

Bij PDS lijkt er hier iets mis te gaan, want de darm is vrijwel continu geprikkeld en geïrriteerd, wat allerlei nare klachten veroorzaakt.

 

Sommige producten hebben, ook bij mensen zonder het prikkelbare darm syndroom, een sterkere invloed op de darmen dan andere producten. Juist mensen met het prikkelbare darm syndroom doen er goed aan deze producten te verminderen of zelfs te vermijden in hun dieet, omdat medicijnen en andere behandelmethoden anders een stuk minder effectief zijn.

 

Welke voeding zorgt meestal voor klachten?

Vooropgesteld verschillende klachten bij het prikkelbare darm syndroom aanzienlijk van persoon tot persoon. Bij de ene persoon is er slechts een vage pijn voelbaar in de buik, bij anderen is er dagelijks diarree en hevige stekende pijn.

 

Op dezelfde manier heeft ook voeding een ander effect op iedere persoon. Toch kan van de volgende producten gezegd worden dat er een potentieel negatieve invloed is op het verloop van PDS:

 

  • Melkproducten
  • Te veel vetten
  • Koffie
  • Kool, peulvruchten, ui en paprika
  • Koolzuur
  • Niet-natuurlijke zoetstoffen

 

Om te achterhalen wat de invloed van iedere voedingsstof is, is het een goed idee om één voor één aanzienlijk te minderen met de producten, in plaats van al deze producten in één keer. Zo kan gezien worden welke voeding de grootste invloed heeft en welke voeding geen invloed heeft. Op deze manier hoeft er niet onnodig gestopt te worden met het consumeren van voeding die geen invloed heeft op het verloop van PDS.

0 reacties op “Waarom voeding de sleutel is tot PDS behandelingVoeg die van jou toe →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *