Wat is PDS?

PDS staat voor het prikkelbare darm syndroom. Deze aandoening is tot op de dag van vandaag erg onduidelijk voor de medische wereld. Mede hierdoor wordt het ook niet erkent als een officiรซle ziekte. Een aardig groot deel van de (vooral westerse) wereldbevolking heeft last van een prikkelbare darm. Het aantal mensen dat hier last van heeft wordt geschat op 10-15% van de wereldbevolking. De รฉรฉn heeft hier veel meer last van dan de ander.

Diverse oorzaken

Vroeger dacht men dat het vooral tussen de oren zat. Er werd gedacht dat het aan de mensen zelf lag, omdat ze zich te druk maakten en veel stress hadden. Hoewel dit natuurlijk kan bijdragen aan een slechte gezondheid is het waarschijnlijk niet de hoofdoorzaak van een prikkelbare darm. Verschillende onderzoeken tonen aan dat diverse oorzaken een rol kunnen spelen in de verminderde conditie van de darmen.

Chronische pijn

Mensen met PDS hebben vaak chronische pijn in hun maag- en darmstelsel en kunnen niet meer normaal functioneren. Vaak wil je dan het liefst gewoon weer normaal leven. Het probleem wordt voornamelijk veroorzaakt door de verminderde darmfunctie. Dit houdt in dat de darmen het voedsel niet goed meer kunnen verteren. Dit kan leiden tot buikpijn en diarree, maar ook tot obstipatie (verstopping).

Dit zijn echter niet de enige symptomen van de prikkelbare darm. Omdat de darmen de motor zijn van je lichaam, heeft de darm veel effect op andere lichaamsonderdelen. Daardoor hebben mensen met het prikkelbare darmsyndroom vaak uiteenlopende klachten.